Předmět finanční právo je vyučován formou přednášek a seminárních cvičení. Obsah přednášek je zaměřen na teoretický výklad látky, seminární cvičení na praktická cvičení se zaměřením využití v běžném životě studenta. Po absolvování tohoto kurzu se student bude umět orientovat v problematice finančního práva, v základech zákonných práv jednotlivých oborů práva, získá zkušenosti pro aplikaci finančních institutů v praxi.

Po absolvování předmětu student zná většinu institutů českého finančního práva ať už v kontextu daňového poplatníka a osoby povinné a regulované, tak z úhlu orgánu finanční správy a to jak v rámci mikrofinancí tak i z hlediska finanční a rozpočtové politiky státu. Student získá základní informace o tom, jakou vazbu má finanční právo na ostatní právní odvětví, zejména právní odvětví občanského práva.

Student se orientuje v problematice finančního práva s provázaností na právo soukromé. Student je schopen po absolvování kurzy reagovat na situace, které v rámci finančního práva mohou nastat. Student je schopen vyplnit příslušná daňová přiznání se sepsat smluvní dokumenty související s finančním právem.