Cílem kurzu je znát postup tvorby technologických schémat pro základní potravinářskou výrobu. Součástí kurzu je pochopení základů výživy a přiřazení nejvhodnější techniky (BAT) k nejvhodnějším technologiím (BREF) podle zásad IPPC.
Cílem je se seznámit s dostupnou technikou pro sestavu výrobních schémat potravinářské výroby od mlýnů přes cereální provozy (pekárny, těstárny, sladovny, pečivárny aj.), cukrovary a čokoládovny, zpracovny brambor a škrobárny po provozy kvasných technologií jako pivovarů, vinařských závodů, lihovarů, octáren a drožďáren).
Seznámit posluchače se skladovacími technologiemi, s vybavením skladů, včetně příjmových, kontrolních a výdejových linek a s použitím výpočetní techniky pro evidenci a řízení skladovacích linek. Předmět zahrnuje teoretické a praktické poznatky z vyučované problematiky: Zásady projektování skladového hospodářství; Rozbor manipulačních a skladovacích systémů; Klasifikace a mechanika sypkých materiálů; Pomocné prostředky při manipulaci se sypkými hmotami; Stavby pro posklizňovou úpravu a skladování potravinářských plodin; Technologie a technika skladování ovoce, brambor a zeleniny; Sklady krmiva a steliva; Sypké krmné směsi; Skladování plynů; Paletizace a kontejnerizace; Regály; Řízení zásob; Mezioperační a operační manipulace.
Seznámit posluchače s technologickým procesem a výrobními linkami v provozech odpadového hospodářství. Dále s teoretickými základy a obecnými principy modernizace, adaptace i výstavby provozů odpadového hospodářství. Předmět zahrnuje jednotlivé části výrobních linek (provozní soubory, stroje, aparáty, dopravní mezičlánky i akumulační vyrovnávací zařízení).
Úkolem předmětu je seznámit posluchače s legislativou odpadového hospodářství ČR a dalšími předpisy na mezinárodní a evropské úrovni. Osvojit si plán odpadového hospodářství a přiblížit studentům možnosti využití dostupných datových zdrojů, ohlašovacích povinností. Podrobněji se seznámit s technickými normy v oblasti odpadového hospodářství. Předmět zahrnuje teoretické a praktické poznatky z vyučované problematiky.